diumenge, 31 de març del 2019

COM ENTREM I SORTIM DEL MÓN DELS CONTES?


L’hora del conte sempre és un moment molt màgic, de descoberta, d’aprenentatges, de sorpreses, de reconeixença. Tots els que hem tingut la sort que de petits ens en expliquessin guardem el record d’aquells moments en un indret privilegiat de la nostra memòria.  




A l’escola, abans d’iniciar el conte, sempre fem alguna cosa especial per entrar al món dels contes, i, de la mateixa manera, quan s’acaba el conte, sempre emprem alguna frase que tanca la història fictícia i ens retorna a la realitat.

PER ENTRAR AL MÓN DELS CONTES

Aquestes són algunes de les coses que fem. Podeu utilitzar-les a casa o inspirar-vos i crear-ne de noves.
  • Asseguts al terra, aixequem els braços al costat del cos i els movem com si fossin les ales d’un ocell. Amb el moviment de les ales, el nostre cos també es mou i simulem enlairar-nos suaument, després travessem un núvol, perdem una mica d’alçada i seguim volant... Tanquem els ulls mentre continuem movent les ales i comptem fins a tres respirant profundament: una, dues i tres. Obrim els ulls i ja hem entrat al món dels contes.
  • Asseguts al terra, el dit índex d’una mà pica sobre el palmell de l’altra mà, simulant gotes de pluja. Ha començat a ploure una mica però no massa. De cop i volta, la pluja és més intensa i piquem amb les dues mans per sentir-la. Inesperadament s’ha posat a ploure a bots i barrals i ara piquem amb els peus al terra. Per sort, sembla que la pluja comença a apaivagar-se i tornem a picar uns moments amb les dues mans. Finalment, només se senten unes poques gotes, i ara piquem de nou el dit índex d’una mà amb el palmell de l’altra. Tanquem els ulls mentre seguim picant i comptem fins a tres respirant profundament: una, dues i tres. Obrim els ulls i ja hem entrat al món dels contes.
  • Asseguts al terra, amb la mà dreta toquem el colze del braç esquerre i amb la mà esquerra toquem el colze de la mà dreta. Comencem a balancejar-nos com si bressoléssim un nadó entre els nostres braços. Tanquem els ulls mentre seguim el balanceig i comptem fins a tres respirant profundament: una, dues i tres. Obrim els ulls i ja hem entrar al món dels contes.

Com podeu comprovar, sempre iniciem els contes relaxant el cos (amb petites flexions o estiraments i moviments suaus) i la ment (tancant els ulls i respirant tres vegades conscientment). És així com preparem els més petits per una escolta activa i productiva, perquè sempre els sorgeixen moltes preguntes en escoltar les històries que els expliquem i sempre en volen saber més. Proveu-ho a casa i expliqueu-nos les vostres idees.


PER SORTIR DEL MÓN DELS CONTES

Són moltes les frases que poden donar per finalitzat un conte, però un dels requisits és que tinguin rima. Recordeu que donar per tancat el conte dona peu a què l’infant pugui reflexionar obertament sobre aquelles coses que li han sorprès, sobre allò que fins i tot canviaria o afegiria, sobre si s’ha sentit identificat amb algun aspecte de la història...

Aquí us en deixem unes quantes:
  • Conte contat ja s’ha acabat!
  • Conte explicat, conte acabat!
  • I conte contat, conte explicat. Que tot és mentida és ben veritat!
  • Vet aquí un gat, vet aquí un gos, aquest conte ja s’ha fos!
  • I catacric, catacrac, aquest conte s'ha acabat!
  • I el que ara ja sabeu, convé que no ho oblideu!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada